BPM

Importeer je een personenauto, motor of bestelauto? Dan betaal je BPM. VBP geeft je gratis een BPM indicatie!

Lees meer
Bedankt! Wij hebben jouw aanvraag in goede orde ontvangen en nemen gauw contact met je op.
Ooeps! Er is iets verkeerd gegaan. Controleer alle velden en probeer het nog een keer.

Wat is BPM

BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Koop je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeer je een personenauto, motor of bestelauto? Dan betaal je BPM. En misschien moet je ook BTW betalen. De BPM word berekend aan de hand van de CO²-uitstoot in gram/km, leeftijd, opties en over de nettocatalogusprijs.

BPM berekening

Tweedehands een auto importeren is voordeliger in de BPM. Er zijn enkele manieren om de BPM voor een importauto te berekenen en het loont daarom deze berekening door een specialist te laten doen. Wij maken slim gebruik van de continu veranderende regelgeving, waardoor we voor jou de gunstigste BPM-berekening kunnen maken.

Het is voordeliger om een tweedehands auto te importeren uit het buitenland, omdat we daarbij gebruik kunnen maken van de rest-BPM. De rest-BPM is onder andere afhankelijk van het aantal maanden tot jaren in gebruik en de CO²-uitstoot. Hoe jonger de auto en hoe hoger de CO²-uitstoot, hoe hoger je te betalen rest-BPM bedrag is.

Wanneer betaal je BPM

Je betaalt bpm als je het kenteken van een zelf geïmporteerde personenauto, motor of bestelauto op jouw naam laat zetten. Voor een bestelauto betaal je alleen bpm, als jouw bestelauto op of na 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen, en je geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling.

Importeer je een (tweedehands) personenauto of motor en wilt je hiermee op de openbare weg in Nederland? Dan moet je aangifte BPM doen.
Je kunt pas de weg op nadat je aangifte bpm hebt gedaan en bpm hebt betaald. Je kunt dan ook het voertuig laten registreren door de RDW.

Wanneer betaal je geen BPM

Voor volledig elektrische auto’s betaal je geen bpm. Dit blijft in elk geval zo tot en met 2024. Op deze manier stimuleert de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden.

Een voertuig kan ook als verhuisgoed geïmporteerd worden. Je komt in aanmerking voor verhuisboedelvrijstelling, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je verhuist vanuit een ander EU-land naar Nederland en neemt jouw motorrijtuig mee.
  • Het motorrijtuig hoort bij jouw inboedel.
  • Je gebruikt het motorrijtuig in Nederland voor hetzelfde doel als in het buitenland.
  • Je kocht het motorrijtuig minimaal 6 maanden vóór jouw verhuizing naar Nederland en je hebt het motorrijtuig in die periode gebruikt.
  • Je woonde minimaal 12 maanden in het buitenland vóór jouw verhuizing naar Nederland.

Vraag de verhuisboedelvrijstelling altijd aan binnen 12 maanden na jouw verhuizing. Als je vrijstelling krijgt, mogen ook jouw inwonende gezinsleden in Nederland rijden met het motorrijtuig.

Hulp nodig?

Onze specialisten staan iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 klaar om jouw vragen met zorg te beantwoorden.